Categorieën
Agenda-geweest

10 feb ’24 – Trauma Lama festival

Trauma Lama: Een taboedoorbrekend theaterfestival over trauma. Vanuit het ideaal dat samen beter is dan alleen, vooral als je dingen aan je hoofd hebt. Met de voorstelling ´Troost´ van Said El Abboudi / Theater Zuidplein, kleine bijdragen van andere kunstenaars en aan het einde van de avond een bijeenkomst met experts en ervaringsdeskundigen.

Trauma Lama
Hoewel het woord trauma tegenwoordig makkelijk in de mond wordt genomen en talloze reels en memes ons te pas en te onpas advies geven over het dealen met traumatische ervaringen, is er in onze samenleving nog altijd een taboe op het openlijk praten over nare gebeurtenissen in ons verleden én de dagelijkse gevolgen daarvan. Met het mini festival Trauma Lama maken we simpelweg ruimte voor trauma. Vanuit het ideaal dat samen beter is dan alleen, vooral als je dingen aan je hoofd hebt.

´Troost´ van Said El Abboudi / Theater Zuidplein
Stap in het leven van Said el Abboudi die zijn levenspad omtovert tot muzikaal theater. In ‘Troost’ neemt Said je mee naar zijn roots in Marokko. Daar gaat hij de confrontatie aan met zichzelf. ‘Troost’ is een aangrijpende reis naar het verleden van Said. Hij is zichzelf compleet kwijtgeraakt. Hij graaft in herinneringen uit zijn kindertijd om beter te begrijpen wie hij vandaag de dag is.

Hij is niet bang om zich kwetsbaar op te stellen. Pijnlijke delen van zijn bewogen jeugd gaat hij dan ook niet uit de weg. Hij onderzoekt welk effect dit heeft gehad op zijn huidige leven en werpt een licht op herkenbare uitdagingen in onze hedendaagse samenleving. Samen met het publiek gaat Said op een helende reis om zichzelf terug te vinden. Muzikaal ondersteund door Dwight Breinburg van het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Achtergrond theaterfestival
De Generator maakt ieder begin van het kalenderjaar ruimte mentale gezondheid. Vorig jaar met een programma over depressie, Een Depressieve Dag, en dit jaar met Trauma Lama.