29 april t/m 12 mei 2019 K&A artist in residence bij Theater de Generator

Van 29 april t/m 11 mei 2019 is Theater en Productiehuis De Generator het artistieke onderkomen van kunstenaarsduo K&A, Karla Isidorou (GR/NL) en Alexandra Bellon (CH/FR).

The Hug by K&A

K&A is een multidisciplinair kunstenaars duo dat zich op de randen van diverse artistieke disciplines beweegt: theater, dans, beeldende kunst, muziek performance en technologie. Binnen hun creaties, mengen hun complexe culturele achtergronden zich  met poëtische & politieke concepten. Hun atelier en hun podium bevindt zich in stedelijke landschappen, landschappen waarbinnen grenzen leven, verschijnen en verdwijnen. Binnen hun werk onderzoeken en stellen ze de nexus van grenzen die ons omringen tentoon. K&A maakt performances die de huid doordringen om een resonantie van gedachten op te wekken bij de toeschouwer.

Deze artists in residence zullen in samenwerking met Leidse ouderen het project The Hug ontwikkelen. Voor THE HUG zal K&A inzoomen op de menselijke handeling, die juist deze functie heeft: het doordringen en resoneren vanuit een krachtige kwetsbaarheid.

De kunstenaars over het project

“THE HUG is een project dat start bij onze fascinatie voor gebaren die het alledaagse leven overstijgen, ook al zijn ze er diep in geworteld. Voor THE HUG werken we samen met ouderen om de landkaart van de omhelzing, als gebaar verder uit te schetsen. De omhelzing is een gebaar dat ons langer intrigeert: twee lichamen die in een bewegende immobiliteit verschijnen en verdwijnen

verdwijnen / versmelten / verwoesten / verlangen / verweven / verankeren / verschuren / verstarren / verschijnen

Ver? Hoe ver van elkaar?”

THE HUG zal op 12 mei in première gaan en is gekoppeld aan een grotere theaterproductie van K&A rondom de geste van de omhelzing, THE FLÈCHE. Deze zal ook in première gaan in Theater de Generator 9 mei.

In het kader van THE HUG worden de sociale verwachtingen en patronen rondom ouderdom onderzocht aan de hand van de omhelzing als fenomeen. Theater en performance worden als middel ingezet om het gesprek over ouderdom, inclusiviteit en exclusiviteit te openen. K&A rijken uit naar ouderen in Leiden en werken daarbij samen met de ouderenorganisaties Radius Leiden en Topaz. Gedurende de eerste twee weken van mei zullen K&A samenwerken met de ouderen en een zogenaamde ‘landkaart’ te creëren van de omhelzing.

Hieronder volgt het volledige programma van de artist in residence van kunstenaarsduo K&A.

Programma THE HUG in Theater De Generator
1 t/m 7 mei
Gedurende het creatieproces van THE HUG zal Theater de Generator haar deuren open zetten voor iedereen die het wil volgen. – Houd sociaal media in de gaten voor exacte tijdstippen.

9 mei – 20 uur tot 21 uur
THE FLÈCHE (première)
Getraind in het zand van afgelegen eilanden, op het asfalt van stedelijke gebieden, in de buitenwijken van leegtes, een dans, een performance, een voorstelling, een kantnoot of niet..
gewoon een omhelzing.

10 mei – 20 uur tot 22 uur
TELL ME MORE
20 minuten interview met K&A tijdens de Tell Me More storytelling avond, dat deze avond in het teken zal staan van ´Ouder worden´

11 mei – 10 uur tot 13 uur
Open Atelier THE HUG
K&A nodigt iedereen uit om deel te nemen aan een open atelier waarin samen wordt gewerkt; met als doel het uitbreiden van de cartografie van de omhelzing.

12 mei – 14 uur tot 15 uur + nagesprek tot 16 uur
THE HUG
verdwijnen / versmelten / verwoesten / verlangen / verweven / verankeren / verschuren / verstarren / verschijnen
Ver? Hoe ver van elkaar?
Een performatieve expositie gecreëerd in samenwerking met ouderen in Leiden.