Nina Bobo

Op de normaalste dag aller tijden besluit de Indische Saartje om haar tong in te slikken. Wat achterblijft zijn honderd vragen en een zoekend kleinkind. We volgen dit kleinkind door de vele pogingen om er achter te komen waarom diens oma op een dag besloot te zwijgen. Maar uiteindelijk is er geen andere optie meer dan de gruwelijke feiten te verwisselen voor een romantische fantasie. Willen we niet allemaal dat onze oma een heldin was?

Foto: Maarten Laupman

Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. Op melancholische wijze stelt hij zichzelf en zijn publiek de vraag hoe je te verhouden tot deze duistere geschiedenis.

Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaan over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Regisseur en schrijver: Koen Verheijden | Artistieke coaching: Eric de Vroedt (Het Nationale Theater) en Ioana Tudor (Theater De Generator) | Acteurs: Scott Beekhuizen, Billy de Walle en Susannah Elmecky | Scenografie en kostuums: Sofie Moritz | Dramaturgie: Eefje van den Broek | Productie: Theater en Productiehuis De Generator | Productieleider: Fayola Antonius | | Sounddesign: Scott Beekhuizen| Lichtontwerp: Sanne Hensen. Met dank aan Theater na de Dam, Fonds 1818, Cultuurfonds Leiden, Gemeente Leiden, Vfonds, Janivo Stichting, Zaal 3, Toneelacademie Maastricht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vrijplaats Leiden.

Speellijst

DatumLocatiePlaatsTijd
18 sep 2021ECI CultuurfabriekRoermond20:00 uur
23 sep 2021Theater De Lieve VrouwAmersfoort20:30 uur
24 sep 2021Theater de OmvalDiemen20:30 uur
25 sep 2021Podium BloosBreda20:00 uur
30 sep 2021Theater De GeneratorLeiden19:30 uur
2 okt 2021Zaal 3 / HNTDen Haag20:30 uur
3 okt 2021Zaal 3 / HNTDen Haag20:30 uur
27 nov 2021Theater KikkerUtrechtTBA
28 nov 2021Theater KikkerUtrechtTBA
Meer volgt