Sandra Kramerová

Sandra is een in Slowakije geboren danser en choreograaf uit Amsterdam en wordt momenteel ondersteund door Fonds Podiumkunsten binnen de Nieuwe Makers Regeling in samenwerking met Theater De Generator in Leiden.

Als afgestudeerde van Sarah Lawrence College (NY) met MFA in Dans richt Sandra zich op het samenvoegen van sterk fysiek werk met filosofische intentie(s).

Voordat ze deelnam aan het International Dance Program van Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël, behaalde ze haar BA in Choreography aan de University of Performing Arts in Slowakije. Sandra’s werk was te zien bij Frascati, CC Amstel en Dansmakers in Amsterdam en Theater De Generator in Leiden, en bij BAM Fisher, Danspace Project, The Secret Theatre en The Tank in NYC.

Sandra’s avondvullende debuut GAME ON! ging in mei 2017 in première op Dixon Place in NYC. Haar solo LADIA werd omgezet in een dansfilm die op filmfestivals over de hele wereld toerde (Cinedans, San Francisco Dance Film Festival).

Sandra Kramerová danst in de voorstelling Body as a Weapon
Sandra Kramerová in Body as a Weapon. Foto: Sjored Derine

In de dans- en multimedia solo Body as a Weapon belicht Sandra de culturele en historische context van Oost-Europese communistische propaganda en onderzoekt ze het gebruik van het vrouwelijk lichaam als instrument voor politieke overheersing. De voorstelling stond in de top 5 podiumkunst van Het Parool in 2020.

In december 2022 gaat haar nieuwste voorstelling Dictatorship of love in première bij ons in Theater De Generator en zal in 2023 door Nederland touren.

foto: Dominika Kramerová

Sandra geeft les in moderne dans en choreografie bij CREA Amsterdam.

Volg Sandra Kramerová op: