Waarom mannen slaan

We zijn getuige van een gevecht tussen een man en een vrouw.
Ze vertragen de tijd. Proberen de herinneringen te ontleden. Stap voor stap reconstrueren ze het gevecht en leggen ze de onderliggende structuren bloot.

‘Waarom mannen slaan’ is een voorstelling over onomkeerbaarheid, beschadigd DNA en terugkerende patronen. In de voorstelling wordt de nadruk op het verhaal van de man gelegd, om dichter bij zijn realiteit van een geweldsituatie te komen. Wat gebeurt er tijdens de roes van een gevecht? Is het mogelijk je dit te herinneren? Hoe is die ervaring om te zetten in woorden? En is het mogelijk om te begrijpen waarom iets escaleert? Hoe komt het dat het grotendeels mannen zijn die geweld gebruiken? Wat is de positie van de man in onze samenleving en welke rol speelt deze positie in een geweldsituatie?

Jurrien van Rheenen maakte ‘Waarom mannen slaan’ op basis van diepte-interviews met mannen en vrouwen die te maken hebben gehad met geweld. De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met de Leidse maatschappelijke instellingen De Waag, Exodus, Rosa Manus en Cardea. Samen met schrijfster Tirza Gevers schreef zij vanuit de interviews het script.

De voorstelling ‘Waarom mannen slaan’ toont de complexiteit van het menszijn. De mens die zich telkens verhoudt tot de rol die hem is gegeven, door zichzelf en de ander.

Regie: Jurrien van Rheenen | Spel: Yorke Mulder-Bhangoo en Marlies Bosmans | Tekst: Tirza Gevers en Jurrien van Rheenen | Coaching: Ioana Tudor | Productie: Loulou Sjerps | Foto: Jasmijn Post | Ontwerp: Jurre Verhoog

Mede mogelijk gemaakt door: Kansfonds, H.L Druckerfonds, Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden, Fonds 1818, De Waag, Exodus Leiden, Rosa Manus en Nieuw Pancrat Leiden

Trailer

Speellijst

28 juni 2018 Combine Congres Delft
25 april 2018 Rosa Manus Leiden (Besloten voorstelling)
14 december 2017 Rosa Manus Leiden 15:00 (Geweest)
30 november 2017 Ostade A’dam Amsterdam 20:30 (Geweest)
23 september 2017 Theater De Generator Leiden (Geweest)
22 september 2017 Theater De Generator Leiden (Geweest)
21 september 2017 Theater De Generator Leiden (Geweest)

Bent u geïnteresseerd in de voorstelling neem dan contact op met info@theaterdegenerator.nl