Categorieën
Blog

Start van nieuwe makers avond (not your) Stepping Stone

Onze serie voor nieuwe makers (ny)ss begint op 28 september met A Pole Tragedy van Sofie Kramer. Lees waarom Theater De Generator toegewijd is aan nieuwe makers, maar ook vraagtekens stelt bij begrippen als ‘opstapje’en ‘springplank’?

Een leuk nieuwtje

Theater De Generator begint met een nieuwe serie waarin we uitsluitend ‘nieuwe theatermakers’ tonen. Met iedere 2 maanden een niet gecureerde voorstelling, maar gewoon omdat de maker bij ons wilde spelen. Na iedere voorstelling gaan we in gesprek met maker en publiek over termen als ‘nieuwe maker’, ‘opstapje’ en ‘springplank’. De avond heet (not your) Stepping Stone. Of afgekort (ny)ss. Zeg maar nice.

What’s the deal met nieuwe makers?

‘Nieuwe maker’ is een gangbare term in de theaterwereld, waar weinig vraagtekens bij worden gezet. Met (not your) Stepping Stone maken we ruimte voor die vraagtekens. Is het de bedoeling als nieuwe maker dat je omhoog klimt naar een ‘beter’ podium of productiehuis? En wie zijn die klimgrepen waar je op hebt gestaan en waar je je aan vast hebt gehouden? Het lijkt een wereld van de stepping stone zijn en anderen als stepping stone gebruiken. Niet echt een heel menselijke vibe vinden wij.

Nieuwe makers zijn broodnodig om de kunst verder te ontwikkelen en maatschappelijke thema’s aan te pakken.

Voet aan de grond

Als nieuwe maker is het moeilijk voet aan de grond te krijgen. “Je moet nog groeien”, “bent nog niet af”, krijgen ze te horen. Jonge mensen hebben een frisse blik, zitten vol progressieve ideeën en willen nieuwe dingen uitproberen. Dit is broodnodig om de kunst verder te ontwikkelen en maatschappelijke thema’s aan te pakken. De Generator, als politiek theater, wil er zijn voor deze nieuwe makers. Maar jeetje, dit is ingewikkelder dan je zou denken.

De nieuwe maker, het lijkt wel een ‘soort’

“Zie hier de nieuwe maker!” Drumgeroffel. Trompetgeluiden. Taalkundig geeft ‘nieuw’ de sfeer dat je over een tijdje niet meer nieuw bent. Dat dit je streven moet zijn. Want als je niet meer nieuw bent ben je ‘gevestigd’. Geland. Aangekomen. Je bent op die stepping stones gaan staan. De springplank heeft je gelanceerd. Je bent er.

“Zie hier de nieuwe maker!” Drumgeroffel. Trompetgeluiden.

Basisbehoeften

Bij De Generator willen we er zijn voor nieuwe makers, maar wat kleeft er veel aan die term!Een nieuwe maker associeren wij, als politiek theater, namelijk óók met het niet vervult krijgen van je basisbehoeften. Veel gratis werken, repeteren in schimmelige ruimtes, smeken om geprogrammeerd te worden, een onzekere toekomst op vele vlakken…

Gevallen en gebroken

Je wordt continue met argusogen bekeken, op je ‘kwaliteit’. Kwaliteit: een objectief gegeven lijkt het wel… Waar programmeurs of recensenten mee zwaaien *Woooosh!* waardoor je uit balans raakt en dan *Hop!* donder je zo naar beneden. De springplank in tweeën gebroken en je rug ook. Niet nice.

Radartje zijn = sad

Als klein theater en productiehuis worden wij ook als podium gezien voor nieuwe makers. Worden wij ook wel eens springplank genoemd. Of opstapje. En dat zet ons aan het denken. Wie zijn wij als theater in die opmerkelijke wereld van ‘de nieuwe maker’? Er klopt iets niet. Wij zijn er om de wereld een beetje beter te maken met fokking goed theater. Niemand die bij ons werkt wilt dat een ander op haar rug staat of erop springt. Wij gunnen makers een toekomst in de sector, maar zien het niet zitten om een stepping stone te zijn. Een radartje in een, wat ons lijkt, giftig systeem. Dat is sad.

Wees erbij

Laat je elke (ny)ss avond verrassen door een ‘nieuwe maker’ in ons ‘opstaptheater’ en praat achteraf mee over deze fenomenen. Op 28 september is de eerste editie met A Pole Tragedy van Sofie Kramer. Mis het niet!

Aanmelden (ny)ss

En wil je als maker ook een keer op (ny)ss staan. Of wil je onderdeel worden van onze community. Meld je dan aan door een mailtje met informatie over jezelf te sturen naar info@theaterdegenerator.nl. Vermeld in de email in ieder geval je naam, gezelschap, wat je doet/bent, je motivatie, links naar je website/socials en hoe we je het best kunnen contacteren.

Volg ons

Mocht je het niet al doen, ga ons dan zeker volgen op Instagram en Facebook. En de aankomende (ny)ss programmering vind je altijd hier: