Categorieën
Blog

Verklaring n.a.v statement tegen antisemitisme

Ons statement omtrent antisemitisme in de Tweede Kamer afgelopen week heeft tot veel reacties geleid. Wij hebben helaas gemerkt dat onze boodschap door een aantal mensen verkeerd is geïnterpreteerd en uit de context is getrokken. Wij voelen ons dan ook genoodzaakt nadere toelichting te geven.

Wij hebben ons statement geplaatst als een kritische reactie op de vraag vanuit de Tweede Kamer aan de culturele sector om stelling te nemen tegen Jodenhaat. Wij zijn van mening dat de Nederlandse regering hiermee de aandacht wil afleiden van het feit dat zij geen actie onderneemt om de gruwelijke daden van Israël af te keuren en te doen stoppen. Officiële instanties als de VN, het Internationaal Gerechtshof (ICJ) en organisaties als Oxfam Novib sterken ons in onze afschuw van het militaire handelen van Israël in Gaza.

Antisemitisme is verschrikkelijk, en het mag geen plaats hebben in onze samenleving. En artiesten mogen nóóit geweerd worden ómdat ze Joods zijn. Maar kritiek hebben op het beleid van de staat Israël of protesteren tegen mensen die dat beleid ondersteunen is iets heel anders dan mensen discrimineren of aanvallen vanwege hun Joodse achtergrond. Als theater en productiehuis voor maatschappelijk geëngageerd theater vinden we het problematisch om deze zaken op één hoop te storten. We zien het als onze plicht, als progressief en activerend theater, om ons publiek aan te spreken hier alert op te zijn.

Als mensen net als ons, daadwerkelijk geven om het bestrijden van antisemitisme, zouden we liever zien dat we de krachten kunnen bundelen als medestrijders tegen antisemitisme, in plaats van onwaarheden te verkondigen.

Overigens zijn wij een klein en voornamelijk op vrijwillige uren draaiend theater dat de eindjes aan elkaar moet knopen om de wereld een beetje rechtvaardiger en meer solidair te maken middels theater en kunst. Onze reviews op Facebook & Google worden bestookt, dus mocht je ooit in ons theater zijn geweest en het heeft je een beetje positief veranderd: laat een reactie achter, dat waarderen we.

We hebben de overtuiging dat eerlijkheid en rechtvaardigheid het langste duurt.

Lieve en idealistische groeten van ons team.