Categorieën
Agenda-geweest Blog

13 Mei 2017 – Refugees Welcome. More Than Words.

On Probation #5

Theatre, food, debate & live music

Met ‘Talent op de Vlucht’ (LNP) van FADA Theatre uit Syrië/Alphen aan den Rijn, een panelgesprek en eten bereid door vluchtelingen. Stekkerdoos (NL) en Gunned Down Horses (DE) verzorgen het muzikale decor.

Refugees Welcome. More then Words.
Refugees Welcome. More then Words.

Theater en productiehuis De Generator organiseert theater- en debatavonden onder de noemer ON PROBATION. Vanavond nemen vluchtelingen de avond over in de Generator. Vluchtelingen zijn een ‘hot item’ in theater en debat. De neiging is echter om óver vluchtelingen te praten, in plaats van mét. Maar mensen zijn geen (gespreks)onderwerp. Een prikkelend divers programma met als doel te empoweren en af te rekenen met de gebruikelijke exotisering van vluchtelingen. De avond richt zich ook tot de niet-vluchteling in het publiek. Niet-vluchtelingen vergeten namelijk nogal eens naar zichzelf te kijken in het gesprek; naar de eigen machtpositie en verantwoordelijkheid.

Over de voorstelling
Ahmad al-Herafi en Ramez Basheer, beide gelauwerd acteur in Syrië, ontmoetten elkaar op hun vlucht uit Syrië in Turkije. Samen legden zij de rest van de reis af en kwamen uiteindelijk terecht in de noodopvang in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar namen zij, na de zelfmoord van een medebewoner, het initiatief de verhalen van hun lotgenoten te verwerken tot een toneelstuk. “Wij zijn mensen met verhalen en dromen. We willen alleen maar een veilig bestaan, voor onszelf en onze gezinnen”, vertelt Ahmad Al-Herafi. Met zeven acteurs en zes crewleden maakten FADA Theatre de voorstelling ‘Talent op de Vlucht’, waarin verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De voorstelling is aangepast aan de ruimte in de Generator, waarbij de bezetting kleiner zal zijn.

Panelgesprek
Voorafgaand is er een panelgesprek met o.a. Nawal Mustafa. Het gesprek wordt gemodereerd door Ioana Tudor, theatermaker en artistiek leider van Theater de Generator, die zelf als kind naar Nederland vluchtte.

Muziek
I.s.m Vrijplaats’ programmagroep treedt deze avond Gunned Down Horses op als afsluiter. Een intieme indie band met liedjes geschreven in de nachtelijke uurtjes, ergens tussen Turku, Haifa, Berlijn en Kopenhagen. Stekkerdoos (alias Jessie Hoefnagel) doet een fietstour door Nederland en vanavond strijkt ze neer in Leiden. Tijdens het fietsen neemt ze geluiden op en maakt daar ‘s avonds live muziek van. Zij onderzoekt hiermee de grenzeloosheid van muziek, theater, personages, fictie en realiteit.

Eten
In de Vrijplaats keuken wordt er deze avond gekookt door vluchtelingen en migranten uit minstens drie verschillende landen.

aanvang:
20:30 uur (eten: vanaf 19:00 uur á 6 euro)

entree:
10 euro, refugees for free
Reserveer hier!

adres:
Vrijplaats Leiden
Middelstegracht 36

Over De Generator & On Probation
Onder de dakpannen van de Vrijplaats aan de Middelstegracht gaan de deuren open van een nieuw Leids theater. Niet nu. Nee. Over pakweg 1 jaar. Right now, we’re just on probation. De noodzaak dringt echter aan om nu al iets van ons te laten horen. De noodzaak om theater neer te zetten vanuìt een noodzaak. Theater en Productiehuis De Generator wordt een uniek theater in Nederland waarbinnen noodzaak de generator is. De noodzaak om maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen. Een theater waar professioneel maatschappelijk geëngageerd theater wordt geproduceerd en gespeeld.