Categorieën
Agenda-geweest Blog

4 en 5 juni 2017- Levensstijl

Guerrilla performance in Leiden

Leiden is in de ban van kunstbeweging De Stijl, die dit jaar 100 jaar bestaat. Het fetisjisme voor vlakken in primaire kleuren; het op handen dragen van Piet Mondriaan als Hollands trots — dit alles doet vergeten dat De Stijl in haar tijd pleitte voor een radicale verandering binnen de kunsten. Met de guerrilla performance LEVENSSTIJL roepen wij uit dat een radicale verandering nog steeds noodzakelijk is.

En wel op een ander primair vlak: de vertegenwoordiging van kunstenaars, musici en theatermakers met een andere culturele achtergrond dan de wit-westerse. De kunstwereld wordt gedomineerd door witte mensen — voor en achter de schermen. Zij mogen het applaus in ontvangst nemen, terwijl Leiden verre van wit is.

LEVENSSTIJL eist dat vernieuwing van de kunsten samengaat met een gelijkwaardige verdeling van de macht en pleit voor kunst die verschillende etnische, culturele en historische achtergronden weerspiegelt. Wij zijn hier. En we komen het applaus geven en in ontvangst nemen.

LEVENSSTIJL is geproduceerd door het nieuwe Leidse initiatief voor geëngageerde kunst en theater: Theater en Productiehuis De Generator. De performance is te zien op zondag 4 en maandag 5 juni, op verschillende locaties in Leiden waar de Stijl wordt geëerd.

Door: Achref Adhadhi, Naomie Pieter en Ioana Tudor

Hou ons in de gaten op social media:

https://www.facebook.com/theaterdegenerator/
https://twitter.com/__generator
https://www.instagram.com/theaterdegenerator/