Categorieën
Agenda-geweest

18 juni 14u – Voorleesmiddag Anansi de Spin tijdens De Tor Kindermiddag

Jacintha Groen leest voor in het kader van 150 jaar viering afschaffing slavernij

In het kader van 150 jaar viering van de afschaffing van de slavernij, leest onze Leidse Jacintha Groen deze middag verschillende verhalen voor aan kinderen over Anansi de spin. Anansi is een blije en een beetje ondeugende spin met een hart van goud. Hij is niet sterk of groot maar door zijn slimheid is Anansi de spin de bazige Koning en de gulzige Tijger toch vaak te slim af. Want wie niet sterk is moet slim zijn! Het event vindt plaats tijdens De Tor Kindermiddag, een maandelijkse kindermiddag van Theater De Generator. Leeftijd: 4+.

Achtergrond Anansi

Anansi is een mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben. Door Afrikaanse tot slaaf gemaakten werden de verhalen meegevoerd naar Amerika, waar de verhalen deel uit gingen maken van de cultuur van onder andere Suriname en de Nederlandse Antillen. Met de transporten van tot slaaf gemaakten, van de zestiende tot ver in de negentiende eeuw, gingen de Anansiverhalen ook mee naar de plekken waar de tot slaaf gemaakten op de plantages werkten. Uitingen van de eigen cultuur waren verboden, maar de Anansiverhalen konden overal stiekem verteld worden. Op deze wijze gaven de Anansiverhalen troost in een situatie van onderdrukking. De Anansiverhalen kregen zo een nieuwe functie: die van protest. Ook kreeg de zwakke maar slimme spin een tegenstander, namelijk de sterke maar domme tijger. Het is niet moeilijk om in de rol van de spin de slaven terug te vinden en in het karakter van de tijger de onderdrukkers.

De Tor Kindermiddag: Kriebelend theater voor kinderen

De Tor is een maandelijks theaterevenement voor kinderen in Theater De Generator. Elke maand nodigen wij inspirerende, kritische en geëngageerde makers uit die voor én samen met kinderen een mooi, boos, dwars en prachtig theaterspektakel maken.

Tickets

Tickets