Categorieën
Agenda-geweest Blog

2 december – “Oké, Zwarte Piet is racisme, maar waar blijft mijn surprise?”

‘Losing our Whiteness’

Doorbraak en Theater de Generator presenteren een avond vol zelfreflectie, over wit privilege en introspectief actievoeren in de decembermaand.

Witte mensen zijn niet gewend om zichzelf als groep te zien. Zeker niet in het racisme-debat. Maar als mensen worden gediscrimineerd op basis van religie of huidskleur, dan zijn er ook mensen die daarvan profiteren: witte mensen.

Losing our Whiteness
Lange witte tenen – ‘Losing our Whiteness’

Ja, het is weer december. En het kan je niet ontgaan zijn dat het fenomeen Zwarte Piet al jaren ter discussie staat in het publieke debat. Maar. Niet dankzij witte mensen. Het probleem is dat witte mensen verantwoordelijk zijn voor racisme en tegelijk positieve verandering vaak tegenhouden. Hier willen we het deze avond graag open en eerlijk over hebben. Met de bezoekers én de vrijwilligers van Vrijplaats Leiden, die voor een groot deel wit zijn. Hoe streef je precies naar een eerlijkere samenleving? En hoe kunnen we de ongelijke machtsverhouding tussen wit en zwart actief afbreken?

Deze avond speelt de theatervoorstelling Losing Our Whiteness van Ioana Tudor en Matthea Westerduin. Aansluitend is er een panelgesprek met deelnemers die zich bezig houden met thema’s als institutioneel racisme en wit privilege.

In stijl gaan we de nacht in met een eigen draai aan de Vlammende Vrijdag van de Vrijplaats. De mainstream muziekwereld wordt gedomineerd door witte muziek. Deze avond daarom een opzwepende dansavond met niet-witte alternatieve muziek. Rock die dekoloniale boot!

NB De avond begint overigens van zeven tot acht in besloten sfeer, bedoeld voor alle mensen die in de Vrijplaats werken, met aandacht voor de Sinterklaascadeaus die de meesten van ons al bij de geboorte hebben meegekregen.

datum:
Vrijdag 2 december 2016

deur open / aanvang:
20:00 uur / 20:30 uur

entree:
gratis

adres:
Vrijplaats Leiden
Middelstegracht 36

websites:
www.doorbraak.eu
www.vrijplaatsleiden.nl

Doorbraak is een radicaal-linkse basisorganisatie tegen racisme, kapitalisme en het patriarchaat. Al sinds 2008 voert Doorbraak actie tegen Zwarte Piet.

Theater de Generator is een nieuw Leids initiatief voor professioneel maatschappelijk geëngageerd theater en grensoverschrijdende kunst, dat in 2018 officieel open gaat, maar al volop evenementen organiseert.

Beide organisaties zijn gevestigd in het pand van Vrijplaats Leiden.