Categorieën
Blog

Verwacht in 2017

Leiden is een nieuw theater rijker en niet zomaar één, een theater voor maatschappelijk geëngageerd theater en grensoverschrijdende kunst. Hoewel de opening in 2018 zal zijn, kan Theater de Generator niet wachten met het programmeren van evenementen. Dit enthousiasme zetten we in voor het organiseren van een viertal theateravonden met iedere avond weer een ander maatschappelijk thema: Dakloosheid, LGBTQ, Vluchtelingen en Mannenemancipatie.

Onder de noemer ON PROBATION heeft de Generator in 2016 al een aantal goedbezochte voorproefjes van het theater gerealiseerd, met o.a. theater over privacy, racisme en democratie. In 2017 gaan we een stapje verder door de ON PROBATION avonden van een specifiek thema te voorzien en die te organiseren in samenwerking met Leidse instellingen en individuen die binnen dat thema actief zijn. Wat de avonden verbindt is dat het gaat om onderwerpen die van groot maatschappelijk belang zijn, maar te weinig zichtbaarheid hebben in Leiden. Daarnaast probeert de Generator het publiek uit te dagen zichzelf als onderdeel van een bepaalde maatschappelijk probleem te zien en daarmee onderdeel van de oplossing te worden.

Binnen dit alles streeft De Generator naar professionaliteit, vernieuwing en culturele diversiteit. De Generator wil een plek zijn waar kwalitatief theater en maatschappelijke veranderingen hand in hand gaan. Waar nieuwe kunstvormen en nieuw publiek ontstaat, met minder stoffigheid en meer pit.

De eerste avond in deze serie vindt plaats op 17 maart en gaat over Woonrecht en Dakloosheid. Met de theaterstukken ‘Zie je (mij) wel‘ van de Leidse Theaterwerkplaats SMIT i.s.m. Binnenvest Leiden en de Britse voorstelling ‘HIP’ van Jolie Booth. Tussen de voorstellingen in, is er een panelgesprek over woonrecht met direct betrokkenen bij dakloosheid, precair wonen en kraken. Beneden, in de bar, komt er een modeshow van de Weggeefwinkel, met spullen die je daarna gratis mee naar huis mag nemen. Ook verzorgt de keuken van de Vrijplaats gratis eten, met gedoneerde ingrediënten van winkels uit heel Leiden.

Op 29 april volgt de tweede avond met theaterstukken en performances die binnen het thema Lesbian Gay Bisexual Transgender Queer vallen. De avond eindigt in een feest, met LGBTQ+ dj’s en acts. In mei wordt het thema Vluchteling opgeëist door kunstenaars en theatermakers die zelf een vluchtelingenverleden hebben en wordt er gepraat over de rol van Leidenaren binnen dit onderwerp. De laatste ON PROBATION is in september en staat in het teken van geweld tegen vrouwen en de verantwoordelijkheid die mannen daarin kunnen nemen.

In de aanloop naar deze avonden geeft de Generator ook een eigen klein tijdschrift uit, een fanzine genaamd Le Generator. Hierin wordt aandacht besteed aan de betreffende maatschappelijke thema’s in de kunsten. Een eigenwijs, fris, inhoudelijk en onafhankelijk blaadje dat je op onverwachte plekken in Leiden gratis kan meenemen.

Tot ziens in de Generator!