Categorieën
Agenda-geweest Blog

23 september 2017 – Mannenemancipatie

On Probation #6

Met de allereerste Generator theaterproductie ‘Waarom mannen slaan’ en een workshop door Emancipator.

Theater de Generator is een nieuw Leids theater dat in 2018 open gaat. Dit jaar organiseren we echter al theater- en debatavonden onder de noemer ON PROBATION. Dit keer een thema dat voortdurend in onze samenleving speelt maar bijna nooit expliciet wordt besproken: mannelijkheid, geweld vanuit mannen en mannelijke rolpatronen. Een thema dat om één ding roept: mannenemancipatie.

Deze avond leggen we de focus op mannelijke daders van geweld en de oorzaken van dit geweld, voor vrouwen en voor mannen in onze samenleving. We willen het hebben over preventie van geweld in de brede zin van het woord en over onze verantwoordelijkheid als samenleving om dit geweld tegen te gaan. Dit doen we vanuit het perspectief van mannen zelf, organisaties die met mannelijke daders te maken hebben en instanties die zich bezig houden met mannenemancipatie.

Over de voorstelling ‘Waarom mannen slaan’
Speciaal voor deze avond maakte theatermaakster Jurrien van Rheenen de voorstelling ‘Waarom mannen slaan’. In samenwerking met de Leidse maatschappelijke instellingen De Waag, Exodus, Rosa Manus en Cardea, maakte ze samen met schrijfster Tirza Gevers deze voorstelling op basis van diepte-interviews met verschillende mannen en vrouwen die te maken hebben gehad met geweld en agressie. Wat veroorzaakt de keuze om geweld gebruiken? Is het een keuze? Hoe komt het dat het grotendeels mannen zijn die geweld gebruiken? Welke rol speelt de manier hoe mannen naar vrouwen kijken hierbij? Hoe voelt het om iemand van wie je houdt zo hulpeloos te zien, wetende dat dat jouw schuld is? In hoeverre speelt de positie van de man in onze samenleving hierin een rol? Na de voorstelling is er een Q&A met zowel de makers als met maatschappelijke medewerkers.

Workshop en diner ‘Mannenemancipatie’
De avond begint met een workshop ‘Mannenemancipatie’, gegeven door Jens van Tricht. Hij is oprichter van de organisatie Emancipator. Hij legt de mannelijkheid in onze samenleving bloot en maakt bewust over de link tussen deze opgelegde mannelijkheid bij jongens en geweld tegen vrouwen. Deze workshop zal tijdens het nuttigen van een avonddiner worden gegeven, vanuit het principe dat aan de eettafel de eerlijkste gesprekken gevoerd worden.

Productiehuis
‘Waarom mannen slaan’ is de eerste theaterproductie van Theater en Productiehuis De Generator. Vanaf 2018 zullen verschillende professionele geëngageerde makers en kunstenaars voorstellingen en performances bedenken, repeteren en hun première spelen in de Generator aan de Middelstegracht in Leiden. Jurrien van Rheenen is één van de makers die zich verbindt aan Theater en Productiehuis De Generator.

aanvang workshop:
19:00 uur

aanvang voorstelling:
20:30 uur

entree:
10 euro
Reserveer je tickets hier!

diner:
6 euro

Op 21 en 22 september vinden er try-outs plaats van ‘Waarom mannen slaan’. Aanvang: 20:00 uur, Entree: 10 euro.
Reserveer tickets voor de try-outs hier