Ankrá

Het theaterfestival over gedeeld verleden, heden en toekomst. 

Ankrá is het jaarlijkse Leids Afro-Caribische theaterfestival van Theater De Generator. Kom en geniet van theater optredens, warme tunes, eerlijke connecties, en lekker eten!

In het kader van de 150 jaar viering van de afschaffing van de slavernij, breekt het festival de weg open naar kennis over en heling van het gedeelde slavernijverleden en koloniale geschiedenis. Ankrá biedt aangrijpend theater, performance, muziek, dans en actieve spirituele helende praktijken die met het thema verband houden, georganiseerd vanuit een deel van de Leidse Afro-Caribische gemeenschap.  

Ankrá is Papiaments voor ‘verankerd’. Ankrá is verrijkend voor de gemeenschap. Deze verrijking betreft het besef dat mensen in essentie met elkaar verbonden zijn, open dienen te staan voor die verbondenheid, en ernaar op zoek moeten gaan. 

Verwacht dit jaar een veelzijdig programma samengesteld met fysieke voorstellingen en activiteiten! Zo starten we het festival met een krachtige Tula Opstelling van Kamla de Haas, en een dansvoorstelling van Cubaanse danser/choreograaf Pedro Ricardo Henry over emotionele bevrijding en een reis naar onze wortels. Kom in beweging en leer meer over traditionele Afro-Caribische ritmes, dansstijlen en religieuze praktijken uit de Afro Cubaanse tradities. 

OFFICIELE OPENING

Op zaterdag 24 juni wordt Theaterfestival Ankrá 2023 officieel geopend te midden van de museale tentoonstelling Caribbean Ties. Connected people, then and now van het KITLV. Tijdens de opening heet het festival team van Ankrá jullie welkom, zal Leidse dichter Joshua Snijders een voordracht geven uit zijn gedichtenbundel Tranen van een Caribiër, en worden we meegenomen in een danssolo van danser en choreograaf Juersson Hermanus die vertelt over zijn zoektocht naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit.

On June 24, Theater Festival Ankrá 2023 will officially open amid the museum exhibition Caribbean Ties. Connected people, then and now. During the opening the Ankrá festival team will welcome you, Leiden poet Joshua Snijders will give a reading from his collection of poems Tranen van een Caribiër (Tears of a Caribbean), and we will be taken through a dance solo by dancer and choreographer Juersson Hermanus who will talk about his search for the history of the tambú and its contribution to his identity.

MEET OUR TALENTS – ZATERDAG 24 JUNI

Danssolo Yu di Kòrsou van Juersson Aldair Hermanus | 24 juni 14:20-14:35

Yu di Kòrsou gaat over Juersson zijn zoektocht naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat tambú een “way of life” is van de Afro-Curaçaoënaars die heling bracht. Een levensstijl die voor hem erg lijkt op die van de hiphopcultuur, waarin mensen van verschillende achtergronden met elkaar verbinden en elkaar kracht en hoop geven. In Yu di Kòrsou verbindt hij deze krachtige werelden van tambú en hiphop samen.

Juersson Aldaïr Hermanus is danser en choreograaf. Zijn werk is zowel een reflectie van de Afro-Curaçaose diaspora, de hiphopcultuur en hedendaagse verhalen waarin hij zoekt naar verbinding. In 2020 heeft hij zijn solovoorstelling Yu di Kòrsou gemaakt, waarmee hij heeft gestaan op Noorderzon, Explore The North, Bitterzoet Erfgoed, Black Achievement Month Amsterdam en meer.

Vanaf 2022 is hij begonnen als maker aan zijn Urban Arts Talent traject vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie i.s.m. X_YUSUF_BOSS. Aan het einde van dit proces gaat hij als maker verder met zijn eigen signaturen voorstellingen maken en educatieve programma’s ontwikkelen nationaal en internationaal.Yu di Kòrsou gaat over Juersson zijn zoektocht naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat tambú een “way of life” is van de Afro-Curaçaoënaars die heling bracht. Een levensstijl die voor hem erg lijkt op die van de hiphopcultuur, waarin mensen van verschillende achtergronden met elkaar verbinden en elkaar kracht en hoop geven. In Yu di Kòrsou verbindt hij deze krachtige werelden van tambú en hiphop samen.

Caribbean Ties. Connected people then and now | 24 juni & 25 juni 13:30-17:00

Caribbean Ties. Connected people, then and now is an international exhibition that reflects the complex diversity that existed in the Caribbean archipelago before 1492. This cultural diversity remains a vibrant reality today. Combining local, regional, and global perspectives, the Caribbean Ties exhibit focuses on the connections between past and present Indigenous cultures and the current multi-ethnic communities in the Caribbean, and as such explores the living and current impact of Indigenous heritage.

Caribbean Ties was developed in co-creation with Caribbean researchers, cultural institutions, Indigenous community representatives, designers, and island community members and leaders. The pan-Caribbean exhibition Caribbean Ties: Connected people, then and now is exhibited in museums and community spaces across the region. Our researchers and collaborators are continuously adding new archaeological sites, artefacts and exhibition content.

 City Tour by Mapping Slavery Leiden | 24 juni & 25 juni 14:45-17:00

Op 24 en 25 juni worden rondleidingen georganiseerd door Mapping Slavery Leiden. Mapping Slavery in Leiden is een kleine groep vrijwilligers die de sporen van slavernij en kolonialisme in de stad zichtbaar wil maken. De rondleidingen starten bij het Scheltemagebouw, Marktsteeg 1, gaan o.a. langs het verhalenhuis van Jacintha Groen waar ook een deel van de expositie van Caribean Ties te bezichtigen is, en eindigt bij Theater de Generator, Middelstegracht 36.

Op 24 juni vindt de rondleiding plaats van 14.45-17.00 uur. Op 25 juni vindt de rondleiding plaats van 12.30-14.30 uur.

On June 24 and 25, guided tours will be organized by Mapping Slavery Leiden. Mapping Slavery in Leiden is a small group of volunteers who want to make the traces of slavery and colonialism visible in the city. The tours start at the Scheltemagebouw, Marktsteeg 1, pass the story house of Jacintha Groen where a part of the exhibition of Caribean Ties is on display, and end at Theater de Generator, Middelstegracht 36. 

On June 24, the tour will take place from 2:45-17:00 pm. On June 25, the tour will take place from 12:30-14:30 p.m.

Eetcafe Krioyo met chef Nadin en Yanick | 24 juni 18.00-19.30

Elke zaterdag organiseren onze buren, Resistor, een vegan eetcafé. Zaterdag 24 juni staat het eetcafé geheel in teken Ankrá, en wordt er vegan Caribisch eten gekookt door niemand minder dan chef Nadin Varsovia. 

Nadin, geboren in Utrecht, dochter van een Curaçaose moeder en Portugese vader. Ze heeft het voorrecht gehad om in twee compleet verschillende culturen op te groeien, en is  dankbaar dat ze hierdoor geleerd heeft mensen van meerdere kanten te bekijken en ze minder snel in hokjes te stoppen. 

Inmiddels woont ze heel wat jaren met veel plezier in Leiden, samen net haar man Ruud. Ze probeert zo vaak mogelijk terug te gaan naar Curaçao. Hier geeft ze les aan de kinderen van kunstschool Artis Magistra, o.l.v. beeldend kunstenaar Annemieke Dicke.

Haar lessen en eigen werk gaan vaak over bewustwording van jezelf, je omgeving en connectie met de maatschappij.

Materialen/methoden waar ze graag mee werkt zijn hergebruik van tweedehands materialen zoals textiel en papier en het koken van plantaardig/lokaal voedsel.

Tula-excuus opstelling  met Kamla de Haas | 24 juni 19:30- 21:45

Een lang geanticipeerd excuus is gemaakt, wat nu? Kunnen wij verder? Zijn de woorden genoeg om een gezonde doorstart met elkaar te maken.

In deze Tula-excuus opstelling gaan we ‘het veld’ in en ervaren waar er mogelijk nog verstrikkingen, knopen en verstoringen zitten om te ontdekken wat ons nog tegenhoudt om samen een liefdevolle wereld te creëren. Je wordt uitgenodigd om jouw steentje bij te dragen, het verleden is nl. van ons allemaal en wanneer iedereen zijn verantwoordelijkheid daarvoor pakt, kunnen wij doorvloeien naar wat we allemaal wensen. Rust, geluk en flow.

Durf jij je open te stellen voor heling, confrontatie en verantwoordelijkheid? Dan nodigen we jou graag uit voor deze magische ervaring die je nog lang zal bijblijven.

Kamlawatie de Haas is een Systemisch Life & Awarenesscoach, Familieopsteller en gedrags/communicatie expert. Ze is geboren in Suriname, opgegroeid in Nederland en nu al langdurig woonachtig op Dushi Curacao. Ze werkt met dappere mensen die hun innerlijke stem weer willen hervinden, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Als coach helpt Kamlawatie mensen in 6 weken tijd hun “inner voice” weer te ontdekken, te gebruiken en te laten horen. Vanuit eerlijkheid, verbinding en openheid.

In haar loopbaan heeft vele werkvloeren gepasseerd met 1 centraal punt; mensen. geïntrigeerd door ‘waarom mensen doen wat ze doen’ en vooral waarom ze zeggen wat ze eigenlijk niet willen. Waarom zijn we zo bang voor onze eigen stem, ons eigen weten.

Kamlawatie omarmd thema’s die we vaak in het hokje taboe zouden plaatsen; gedetineerden, racisme, sex, opvoeding, conflict, inclusiviteit, huiselijk geweld, de dood, kortom het echte leven. Zonder handschoentjes benadering maar, altijd met respect, humor en veiligheid.

Memoria de una Rosa door Pedro Henry Ricardo | 24 Juni 21:00-21:30

Op 24 juni zal de Cubaanse danser en choreograaf Pedro Ricardo Henry ons zegenen met een krachtige performance genaamd Memoria de una Rosa!

Memoria de una Rosa is gebaseerd op de biografieën van Naya Ricardo + Pedro Ricardo en een eerbetoon aan  moeder Afrika, onze identiteit en onze voorouders. Het is een emotionele bevrijdingsreis naar onze roots waarin de Afro-Cubaanse cultuur en universele kunst centraal staan. Muziek en beweging zijn van vitaal belang in Cuba en worden gezien als medicijn om  moeilijke situaties  tegen te gaan. Verwacht dus zeker (live)muziek in deze voorstelling om je geest, lichaam en ziel aan te wakkeren!

On June 24, Cuban dancer & choreographer Pedro Ricardo Henry will bless us with a powerful performance called, Memoria de una Rosa! 
Memoria de una Rosa is based on the biographies of Naya Ricardo +  Pedro Ricardo and a  tribute to our mother Africa,  our identity and  our ancestors. It is an emotional liberation journey to our roots centring Afro-Cuban culture and universal Art. Music and movement are vital in Cuba and are seen as medicine to face difficult situations of everyday life. So definitely expect  (live)music in this performance to awaken your mind, body and soul!!

Victory moves afterparty with Dj Natiti X | 24 juni 21:30 – 23:00

Natiti X is an allround creative based in Rotterdam. She is a talented performer, cook and Dj.

Her mission is to connect the Caribbean-African diaspora and take them on a journey through food and music. Natiti is part of the Sugar Cane collective where she serves plant based cuisine to the community. She is also part of the Amsterdam based band Pink Oculus. 

She will be spinning tunes and vibing to everything black Afro based….

Laten we elkaar vinden en samen groeien. Door de Leidse Afro-Caribische gemeenschap voor een ieder!

Dit wil je niet missen!

MEET OUR TALENTS – ZONDAG 25 JUNI

Ankra Roundtable: Healing the Black Caribbean Experience by Yanick Monk | 25 juni 10:30 – 13:00|

The Ankra roundtable is a space where different members of the Afro-Caribbean community come together to try to dig a bit deeper in various topics, practices and rituals connected to oppression, struggle and healing. An important aspect of Ankra roundtable is the decentralization of whiteness within ourselves, but also in our practices and communal values. Finally is the focus of the Ankra roundtable to connect all of these experiences and put them in a practical context. This entails not only creating or rediscovering practices of resistance and healing for our community, but also with this comes the realization that these experiences and need for healing is inherently a political struggle.

Workshop – The Afro-Caribbean identity through Afrocuban dance & story telling by Ronald Pieters | 25 juni 13.30-15.30 

Ronald was born in Amsterdam (1987) and started dancing in 2006 at the age of nineteen. After making a career into Salsa, teaching and performing in New York, he came across Afro Cuban dance classes at Peridance (NY) by Baba Richard Gonzalez. With his father originating from Curacao, this was the first time Ronald was introduced to Afro Caribbean dance. He fell in love with it right away. He left the salsa scene to continue his studies in Afro Cuban in Cuba, New York and the last years he has been studying with his teacher Marisol Blanco (Miami/Cuba), where he learned all the knowledge about the drums, religion, dance and culture in depth. Now Ronald runs a weekly Afro Cuban class in Amsterdam with live percussion, focussing on Yoruba (Nigerian), Bantu (Congo) and Arara (Benin) styles, mixed with the Caribbean influences.

Caribische Drieluik featuring Dalton Jansen, Alydia Wever and Gery Mendes | 25 juni 19.30-20.30| 

Een Caribische Drieluik – Three Caribbean performers reflect, through their own discipline, on repercussions of colonial ties, : Dalton Jansen, Alydia Wever & Gery Mendes.

ME by Dalton Jansen | 25 juni 19.30-19.40

Anthropical Narratives by Alydia Wever | 25 juni 19.40-20.00| 

Borboletas by Gery Mendes | 25 juni 20.00-20.30| 

ME by Dalton Jansen | 25 juni 19.30-19.40

Dalton Jansen reflecteert op zijn ware ik. In zijn lichaam schuilen lagen van zijn identiteit die hem zijn opgelegd, een camouflage. Me is een persoonlijke zoektocht naar wat echt is en wat niet. Wat houdt hij vast, wat laat hij los? Wat betekent zijn Curaçaose komaf in de Nederlandse samenleving? Waar schuurt het, en waar vult het elkaar aan?
Danser en choreograaf Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. Dalton sleepte de afgelopen jaren, onder andere met The Double Collective, verschillende prijzen in de wacht en in 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Momenteel doet hij, in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten, onderzoek naar zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam (TR)

Borboletas by Gery Mendes | 25 juni 20.00-20.30| 

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen, om ooit als een koning terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament en stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld.

Borboletas zag vorig jaar op het Oerolfestival het daglicht. Een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken die Mendes voerde met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist gebruikt Mendes de muziek die in zijn dna zit: zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek en natuurlijk hiphop.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het bijbehorende album. Op het Ankrá theaterfestival Speelt hij een speciale set bestaande uit nummers uit de voorstelling en nieuwe nummers.

De primeur van songs of Borboletas.

“In the end gaat het over de liefde, vaderschap, man-zijn, het zwarte gezin. Erachter komen wat er echt toe doet in het leven. Het gaat om pure liefde tussen twee mannen die eigenlijk willen zeggen dat ze van elkaar houden, maar dat niet op die manier kunnen” – Gery Mendes


Organisatie: Fayola Antonius
Programmering: Fayola Antonius & Aqueene Wilson
Vormgeving: Cristian Peralta & Dexter SPNDEX
PR & Marketing: Farleyna Lacle