Ankrá

Het theaterfestival over gedeeld verleden, heden en toekomst. 

Ankrá is het jaarlijkse Leids Afro-Caribische theaterfestival van Theater De Generator. Kom en geniet van theater optredens, warme tunes, eerlijke connecties, en lekker eten!

In het kader van de 150 jaar viering van de afschaffing van de slavernij, breekt het festival de weg open naar kennis over en heling van het gedeelde slavernijverleden en koloniale geschiedenis. Ankrá biedt aangrijpend theater, performance, muziek, dans en actieve spirituele helende praktijken die met het thema verband houden, georganiseerd vanuit een deel van de Leidse Afro-Caribische gemeenschap.  

Ankrá is Papiaments voor ‘verankerd’. Ankrá is verrijkend voor de gemeenschap. Deze verrijking betreft het besef dat mensen in essentie met elkaar verbonden zijn, open dienen te staan voor die verbondenheid, en ernaar op zoek moeten gaan. 

Verwacht dit jaar een veelzijdig programma samengesteld met fysieke voorstellingen en activiteiten! Zo starten we het festival met een krachtige Tula Opstelling van Kamla de Haas, en een dansvoorstelling van Cubaanse danser/choreograaf Pedro Ricardo Henry over emotionele bevrijding en een reis naar onze wortels. Kom in beweging en leer meer over traditionele Afro-Caribische ritmes, dansstijlen en religieuze praktijken uit de Afro Cubaanse tradities. 

OFFICIELE OPENING

Op zaterdag 24 juni wordt Theaterfestival Ankrá 2023 officieel geopend te midden van de museale tentoonstelling Caribbean Ties. Connected people, then and now van het KITLV. Tijdens de opening heet het festival team van Ankrá jullie welkom, zal Leidse dichter Joshua Snijders een voordracht geven uit zijn gedichtenbundel Tranen van een Caribiër, en worden we meegenomen in een danssolo van danser en choreograaf Juersson Hermanus die vertelt over zijn zoektocht naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit.

On June 24, Theater Festival Ankrá 2023 will officially open amid the museum exhibition Caribbean Ties. Connected people, then and now. During the opening the Ankrá festival team will welcome you, Leiden poet Joshua Snijders will give a reading from his collection of poems Tranen van een Caribiër (Tears of a Caribbean), and we will be taken through a dance solo by dancer and choreographer Juersson Hermanus who will talk about his search for the history of the tambú and its contribution to his identity.

MEET OUR TALENTS

Danssolo Yu di Kòrsou van Juersson Aldair Hermanus | 24 juni 14:20-14:35

Yu di Kòrsou gaat over Juersson zijn zoektocht naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat tambú een “way of life” is van de Afro-Curaçaoënaars die heling bracht. Een levensstijl die voor hem erg lijkt op die van de hiphopcultuur, waarin mensen van verschillende achtergronden met elkaar verbinden en elkaar kracht en hoop geven. In Yu di Kòrsou verbindt hij deze krachtige werelden van tambú en hiphop samen.

Juersson Aldaïr Hermanus is danser en choreograaf. Zijn werk is zowel een reflectie van de Afro-Curaçaose diaspora, de hiphopcultuur en hedendaagse verhalen waarin hij zoekt naar verbinding. In 2020 heeft hij zijn solovoorstelling Yu di Kòrsou gemaakt, waarmee hij heeft gestaan op Noorderzon, Explore The North, Bitterzoet Erfgoed, Black Achievement Month Amsterdam en meer.

Vanaf 2022 is hij begonnen als maker aan zijn Urban Arts Talent traject vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie i.s.m. X_YUSUF_BOSS. Aan het einde van dit proces gaat hij als maker verder met zijn eigen signaturen voorstellingen maken en educatieve programma’s ontwikkelen nationaal en internationaal.Yu di Kòrsou gaat over Juersson zijn zoektocht naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat tambú een “way of life” is van de Afro-Curaçaoënaars die heling bracht. Een levensstijl die voor hem erg lijkt op die van de hiphopcultuur, waarin mensen van verschillende achtergronden met elkaar verbinden en elkaar kracht en hoop geven. In Yu di Kòrsou verbindt hij deze krachtige werelden van tambú en hiphop samen.

Caribbean Ties. Connected people then and now | 24 juni & 25 juni 13:00-17:00

Caribbean Ties. Connected people, then and now is an international exhibition that reflects the complex diversity that existed in the Caribbean archipelago before 1492. This cultural diversity remains a vibrant reality today. Combining local, regional, and global perspectives, the Caribbean Ties exhibit focuses on the connections between past and present Indigenous cultures and the current multi-ethnic communities in the Caribbean, and as such explores the living and current impact of Indigenous heritage.

Caribbean Ties was developed in co-creation with Caribbean researchers, cultural institutions, Indigenous community representatives, designers, and island community members and leaders. The pan-Caribbean exhibition Caribbean Ties: Connected people, then and now is exhibited in museums and community spaces across the region. Our researchers and collaborators are continuously adding new archaeological sites, artefacts and exhibition content.

 City Tour by Mapping Slavery Leiden | 24 juni & 25 juni 14:45-17:00

Op 24 en 25 juni worden rondleidingen georganiseerd door Mapping Slavery Leiden. Mapping Slavery in Leiden is een kleine groep vrijwilligers die de sporen van slavernij en kolonialisme in de stad zichtbaar wil maken. De rondleidingen starten bij het Scheltemagebouw, Marktsteeg 1, gaan o.a. langs het verhalenhuis van Jacintha Groen waar ook een deel van de expositie van Caribean Ties te bezichtigen is, en eindigt bij Theater de Generator, Middelstegracht 36.

Op 24 juni vindt de rondleiding plaats van 14.45-17.00 uur. Op 25 juni vindt de rondleiding plaats van 12.30-14.30 uur.

On June 24 and 25, guided tours will be organized by Mapping Slavery Leiden. Mapping Slavery in Leiden is a small group of volunteers who want to make the traces of slavery and colonialism visible in the city. The tours start at the Scheltemagebouw, Marktsteeg 1, pass the story house of Jacintha Groen where a part of the exhibition of Caribean Ties is on display, and end at Theater de Generator, Middelstegracht 36. 

On June 24, the tour will take place from 2:45-17:00 pm. On June 25, the tour will take place from 12:30-14:30 p.m.

Eetcafe Krioyo met met chef Nadine en Yanick | 24 juni 18.00-19.30

Elke zaterdag organiseren onze buren, Resistor, een vegan eetcafé. Zaterdag 24 juni staat het eetcafé geheel in teken Ankrá, en wordt er vegan Caribisch eten gekookt door niemand minder dan chef Nadine Varsovia. 

Nadine, geboren in Utrecht, dochter van een Curaçaose moeder en Portugese vader. Ze heeft het voorrecht gehad om in twee compleet verschillende culturen op te groeien, en is  dankbaar dat ze hierdoor geleerd heeft mensen van meerdere kanten te bekijken en ze minder snel in hokjes te stoppen. 

Inmiddels woon ik heel wat jaren met veel plezier in Leiden, samen net mijn lieve man Ruud. Ze probeert zo vaak mogelijk terug te gaan naar Curaçao. Hier geeft ze les aan de kinderen van kunstschool Artis Magistra, o.l.v. beeldend kunstenaar Annemieke Dicke.

Haar lessen en eigen werk gaan vaak over bewustwording van jezelf, je omgeving en connectie met de maatschappij.

Materialen/methoden waar ze graag mee werkt zijn hergebruik van tweedehands materialen zoals textiel en papier en het koken van plantaardig/lokaal voedsel.

Tula-excuus opstelling  met Kamla de Haas | 24 juni 19:30- 21:45

Een lang geanticipeerd excuus is gemaakt, wat nu? Kunnen wij verder? Zijn de woorden genoeg om een gezonde doorstart met elkaar te maken.

In deze Tula-excuus opstelling gaan we ‘het veld’ in en ervaren waar er mogelijk nog verstrikkingen, knopen en verstoringen zitten om te ontdekken wat ons nog tegenhoudt om samen een liefdevolle wereld te creëren. Je wordt uitgenodigd om jouw steentje bij te dragen, het verleden is nl. van ons allemaal en wanneer iedereen zijn verantwoordelijkheid daarvoor pakt, kunnen wij doorvloeien naar wat we allemaal wensen. Rust, geluk en flow.

Durf jij je open te stellen voor heling, confrontatie en verantwoordelijkheid? Dan nodigen we jou graag uit voor deze magische ervaring die je nog lang zal bijblijven.

Kamlawatie de Haas is een Systemisch Life & Awarenesscoach, Familieopsteller en gedrags/communicatie expert. Ze is geboren in Suriname, opgegroeid in Nederland en nu al langdurig woonachtig op Dushi Curacao. Ze werkt met dappere mensen die hun innerlijke stem weer willen hervinden, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Als coach helpt Kamlawatie mensen in 6 weken tijd hun “inner voice” weer te ontdekken, te gebruiken en te laten horen. Vanuit eerlijkheid, verbinding en openheid.

In haar loopbaan heeft vele werkvloeren gepasseerd met 1 centraal punt; mensen. geïntrigeerd door ‘waarom mensen doen wat ze doen’ en vooral waarom ze zeggen wat ze eigenlijk niet willen. Waarom zijn we zo bang voor onze eigen stem, ons eigen weten.

Kamlawatie omarmd thema’s die we vaak in het hokje taboe zouden plaatsen; gedetineerden, racisme, sex, opvoeding, conflict, inclusiviteit, huiselijk geweld, de dood, kortom het echte leven. Zonder handschoentjes benadering maar, altijd met respect, humor en veiligheid.

Memoria de una Rosa door Pedro Henry Ricardo | 24 Juni 21:00-21:30

Op 24 juni zal de Cubaanse danser en choreograaf Pedro Ricardo Henry ons zegenen met een krachtige performance genaamd Memoria de una Rosa!

Memoria de una Rosa is gebaseerd op de biografieën van Naya Ricardo + Pedro Ricardo en een eerbetoon aan  moeder Afrika, onze identiteit en onze voorouders. Het is een emotionele bevrijdingsreis naar onze roots waarin de Afro-Cubaanse cultuur en universele kunst centraal staan. Muziek en beweging zijn van vitaal belang in Cuba en worden gezien als medicijn om  moeilijke situaties  tegen te gaan. Verwacht dus zeker (live)muziek in deze voorstelling om je geest, lichaam en ziel aan te wakkeren!

On June 24, Cuban dancer & choreographer Pedro Ricardo Henry will bless us with a powerful performance called, Memoria de una Rosa! 
Memoria de una Rosa is based on the biographies of Naya Ricardo +  Pedro Ricardo and a  tribute to our mother Africa,  our identity and  our ancestors. It is an emotional liberation journey to our roots centring Afro-Cuban culture and universal Art. Music and movement are vital in Cuba and are seen as medicine to face difficult situations of everyday life. So definitely expect  (live)music in this performance to awaken your mind, body and soul!!

Victory moves afterparty with Dj Natiti X | 24 juni 21:30 – 23:00

Natiti X is an allround creative based in Rotterdam. She is a talented performer, cook and Dj.

Her mission is to connect the Caribbean-African diaspora and take them on a journey through food and music. Natiti is part of the Sugar Cane collective where she serves plant based cuisine to the community. She is also part of the Amsterdam based band Pink Oculus. 

She will be spinning tunes and vibing to everything black Afro based….

Laten we elkaar vinden en samen groeien. Door de Leidse Afro-Caribische gemeenschap voor een ieder!

Dit wil je niet missen!


Organisatie: Fayola Antonius
Programmering: Fayola Antonius & Aqueene Wilson
Vormgeving: Cristian Peralta & Dexter SPNDEX
PR & Marketing: Farleyna Lacle