Categorieën
Blog

Verklaring n.a.v statement tegen antisemitisme

Ons statement omtrent antisemitisme in de Tweede Kamer afgelopen week heeft tot veel reacties geleid. Wij hebben helaas gemerkt dat onze boodschap door een aantal mensen verkeerd is geïnterpreteerd en uit de context is getrokken. Wij voelen ons dan ook genoodzaakt nadere toelichting te geven.

Wij hebben ons statement geplaatst als een kritische reactie op de vraag vanuit de Tweede Kamer aan de culturele sector om stelling te nemen tegen Jodenhaat. Wij zijn van mening dat de Nederlandse regering hiermee de aandacht wil afleiden van het feit dat zij geen actie onderneemt om de gruwelijke daden van Israël af te keuren en te doen stoppen. Officiële instanties als de VN, het Internationaal Gerechtshof (ICJ) en organisaties als Oxfam Novib sterken ons in onze afschuw van het militaire handelen van Israël in Gaza.

Antisemitisme is verschrikkelijk, en het mag geen plaats hebben in onze samenleving. En artiesten mogen nóóit geweerd worden ómdat ze Joods zijn. Maar kritiek hebben op het beleid van de staat Israël of protesteren tegen mensen die dat beleid ondersteunen is iets heel anders dan mensen discrimineren of aanvallen vanwege hun Joodse achtergrond. Als theater en productiehuis voor maatschappelijk geëngageerd theater vinden we het problematisch om deze zaken op één hoop te storten. We zien het als onze plicht, als progressief en activerend theater, om ons publiek aan te spreken hier alert op te zijn.

Als mensen net als ons, daadwerkelijk geven om het bestrijden van antisemitisme, zouden we liever zien dat we de krachten kunnen bundelen als medestrijders tegen antisemitisme, in plaats van onwaarheden te verkondigen.

Overigens zijn wij een klein en voornamelijk op vrijwillige uren draaiend theater dat de eindjes aan elkaar moet knopen om de wereld een beetje rechtvaardiger en meer solidair te maken middels theater en kunst. Onze reviews op Facebook & Google worden bestookt, dus mocht je ooit in ons theater zijn geweest en het heeft je een beetje positief veranderd: laat een reactie achter, dat waarderen we.

We hebben de overtuiging dat eerlijkheid en rechtvaardigheid het langste duurt.

Lieve en idealistische groeten van ons team.

Categorieën
Blog

Statement Theater De Generator

Naar aanleiding van de eis van 10 rechtse en neoliberale partijen aan de cultuursector om op te staan tegen Jodenhaat, reageren wij als theater. We vragen iedereen om zich snoeihard uit te spreken tegen de Nederlandse overheid die meewerkt aan de genocide op Gaza middels het leveren van wapens. Zolang Israël onschuldige mensen blijft vermoorden, hoort de overheid geen materiële of morele steun te geven in welke vorm dan ook.

Daarbij vragen we iedereen om niet langer te pikken dat de Nederlandse regering de staat Israël en Joodse mensen op één hoop gooit om aandacht af te leiden van de eigen verantwoordelijkheid de genocide door Israël te stoppen. Keer op keer word er op populistische wijze gesproken van antisemitisme op momenten dat er sprake is van kritiek op de genocide. Wij, als maatschappelijk geëngageerde organisatie, proberen zeer alert te zijn op antisemitisme in onze samenleving. Maar we maken ons juist hierin ook zorgen over de overheid. Wij zien een overheid die Joden juist niet beschermt, maar hen instrumentaliseert om af te leiden van het gegeven dat er geen actie wordt ondernomen tegen de gruwelijke daden van Israël sinds 7 oktober 2023. Het instrumentaliseren van Joden zien wij als zeer problematisch en ook antisemitisch.

Ook roepen we collega’s op om selectief te zijn in hun programmering wanneer het gaat om mensen als Lenny Kuhr die openlijk de genocidale militaire campagne van Israël tegen de Gazanen steunt (bron link in bio). Wij zouden iemand die deze statements maakt, nooit programmeren. Evenmin zouden we de president van een land dat “vermoedelijk” genocide pleegt (bron VN & ICJ), uitnodigen voor een opening. En als we het hadden gedaan, omdat we onwetend zouden zijn, dan zouden we dankbaar zijn voor protest vanuit ons publiek. Extreemrechts gedachtegoed is nooit welkom in De Generator.

Als laatste roepen we op niet te vergeten wie de politieke partijen zijn die onze sector durven aan te spreken over antisemitisme. Google het.

Dankjewel.

Categorieën
Agenda De Tor

AFGELAST 17 april ´24 – Kindervoorstelling &Julia (7+) – De Tor Kindermiddag

&Julia – theatervoorstelling (7+) AFGELAST
Helaas zullen wij wegens ziekte van Groot Gezelschap, de voorstelling ‘&Julia De Musical’ van morgen moeten annuleren. Alle kaartkopers zullen geïnformeerd worden via de mail. We hopen alle rebelse kindertjes bij de volgende Tor op 15 mei weer te mogen verwelkomen!

Laat je meeslepen door bombastische muziek, een weergaloos ensemble en prachtige meerstemmigheid. Laat je verrassen door deze ervaring; een musical zoals je er nog nooit een zag!

Daphne Groot speelt eindelijk Julia. Ze tekent na jaren voor DE hoofdrol van een grootse en meeslepende musical! Maar wacht even… Waar is iedereen eigenlijk? Vandaag begon de tour toch? Hallo? Iemand?

‘&Julia, de musical’ is een komische, muzikale en interactieve voorstelling over liefde, strijd en omgaan met teleurstelling.

Kriebelend theater voor kinderen
De Tor is een maandelijkse theaterevenement voor kinderen in Theater De Generator. Elke maand nodigen wij inspirerende, kritische en geëngageerde makers uit die voor én samen met kinderen een mooi, boos, dwars en prachtig theaterspektakel maken. De Tor is een plek waar kinderen serieus genomen worden, want zij zijn de toekomst. Als politiek theater stimuleren we kinderen graag om buiten de lijntjes te kleuren, om een eigen mening te vormen en laten we hen zien dat zij invloed hebben om de wereld een fijne plek te maken.

Alle Kids Doen Mee Ticket!
Met deze optie willen we theater en dans toegankelijk maken voor zoveel mogelijk kinderen én ouders. Kies bijvoorbeeld gerust voor deze kaartsoort/ticket type als jij of je ouders (tijdelijk) niet veel te besteden hebben. Maar deze is ook bedoeld als je een ouder bent met veel (oppas)kids die je mee wilt nemen en het anders een te dure grap wordt. Of klik het aan om welke reden dan ook, het is aan jou!

Categorieën
Agenda Tell Me More

19 april ’24 – Tell Me More: What if…(EN)

Tell me more is back!
Listen to captivating stories and music at Theater De Generator’s monthly TELL ME MORE storytelling evenings – a unique experience in Leiden.

Immerse yourself in narratives you won’t find elsewhere, all in a cozy, homely atmosphere. An evening of genuine connection and true listening where your presence makes the stories complete.

What if…
Ready to unwind and connect? Join us at the next TELL ME MORE event on 19 April for stories and music inspired by the theme What if…

Stories by: Adam Dawoud, Behazin Khosravi, Niels Caszo and Xina Mercken. Music by: Mario Semi

Inspired to tell yourself? We end each night with an open mic set giving you a chance to share your story too.

Evening ends at 21:30

Categorieën
Agenda

11 & 12 mei ´24 – NUL

Festival over de (on)meetbare waarde van kunst en mens

Als we bij nul beginnen, is onze waarde dan ook minder meetbaar?

Festival Nul, ook wel ´waardeloos´ in het Frans, gaat over waarde, waardeloosheid en starten vanuit het nulpunt. Kunstenaars vanuit verschillende achtergronden en disciplines vertonen op dit festival werk die een antwoord geeft op de hoofdvraag van dit festival: Wat ben ik waard? Wat voor waarde voeg ik als kunstenaar toe aan de maatschappij? Welke waarde heeft mijn werk? En wat is uberhaupt nog van waarde binnen ons Westerse kapitalistische neo-liberale apocalyps?

Dylan Nieuwland
Het festival is een initiatief van jonge Leidse theatermaker Dylan Nieuwland. Dylan maak maatschappijkritische stukken waarbij hij inzoomt op zelfwaarde en de neiging vanuit ouders en maatschappij om meetbaar te maken wanneer je er wel of niet toe doet als mens. Dylan groeide op in een omgeving waar hem werd aangeleerd dat om een goede baan en een fijne toekomst te bereiken, je minimaal de HAVO of VWO en daarna HBO of Universiteit zou moeten gaan doen. Daarnaast leven we met z´n allen in een Nederland waarbij de PVV de grootste partij werd, een partij die kunst en cultuur laag acht. Als theatermaker met een MBO diploma op zak, is dit festival voor Dylan daarom haast een gevecht om bestaansrecht!

Waardeloos van Theatergroep KOORTS
Het festival begint met de première van de voorstelling Waardeloos van Theatergroep Koorts waar Dylan regisseur van is. Hij heeft deze voorstelling afgelopen maanden gemaakt onder de pannen van Theater De Generator in samenwerking met acteurs Samir Veen en Nikki Manuputty. Samen zochten ze naar de betekenis van waarde, zowel in hun eigen leven als ook door de straat op te gaan en waardevolle verhalen van Leidenaren op te halen. Hoe kijkt de Leidenaar naar waarde? Wanneer voeg je echt iets toe aan de maatschappij?

Kunst, theater & performance
Na Waardeloos wordt het podium overgenomen door verschillende theatermakers en kunstenaars die speciaal voor dit festival aan de slag zijn gegaan met het thema. Line-up volgt, hou onze website en socials in de gaten.

Bijstands(niveau)kaartje
Heb je een inkomen op bijstandsniveau of lager, dan kun je gratis naar deze theateravond. Je hoeft hier geen bewijs van te laten zien. Wel moet je hier online een gratis kaartje ´kopen´of aan de kassa, mits de avond niet is uitverkocht.

Categorieën
Agenda De Tor

15 mei ´24 – Kids (6+) Filmmiddag – De Tor Kindermiddag

Kriebelend theater voor kinderen
De Tor is een maandelijkse theaterevenement voor kinderen in Theater De Generator. Elke maand nodigen wij inspirerende, kritische en geëngageerde makers uit die voor én samen met kinderen een mooi, boos, dwars en prachtig theaterspektakel maken. De Tor is een plek waar kinderen serieus genomen worden, want zij zijn de toekomst. Als politiek theater stimuleren we kinderen graag om buiten de lijntjes te kleuren, om een eigen mening te vormen en laten we hen zien dat zij invloed hebben om de wereld een fijne plek te maken.

Filmmiddag
Deze Tor gaan we lekker op het mega grote scherm een film zitten kijken en popcorn eten! Na de film kunnen we onder het knutselen nog even lekker met elkaar kletsen. Want wat vonden we van de film en wat daar allemaal in gebeurde? Waar de film over gaat, dat houden we nog héél even geheim. We hebben er zin in, jij ook?

Alle Kids Doen Mee Ticket!
Met deze optie willen we theater en dans toegankelijk maken voor zoveel mogelijk kinderen én ouders. Kies bijvoorbeeld gerust voor deze kaartsoort/ticket type als jij of je ouders (tijdelijk) niet veel te besteden hebben. Maar deze is ook bedoeld als je een ouder bent met veel (oppas)kids die je mee wilt nemen en het anders een te dure grap wordt. Of klik het aan om welke reden dan ook, het is aan jou!

Categorieën
Agenda Tell Me More

17 mei ´24 – Tell Me More: The Ways We Love (EN)

Tell me more is back!
Listen to captivating stories and music at Theater De Generator’s monthly TELL ME MORE storytelling evenings – a unique experience in Leiden.

Immerse yourself in narratives you won’t find elsewhere, all in a cozy, homely atmosphere. An evening of genuine connection and true listening where your presence makes the stories complete.

The Ways We Love
Ready to unwind and connect? Join us at the next TELL ME MORE event on 17 May for stories and music inspired by the theme The Ways We Love.

Inspired to tell yourself? We end each night with an open mic set giving you a chance to share your story too.

Evening ends at 21:30

Categorieën
Agenda

18 mei ´24 – Blacklight festival

Afro-Caribisch & dekoloniserend

Het Afro Caribische Blacklight Festival biedt meeslepende theater, woordkunst, performance, muziek, dans en actieve rituelen met als doel het dekoloniseren van de ruimtes van Leiden. In theater bestaat blacklight om in het donker door middel van uv-straling witte stoffen te tonen. Zoals uv-straling wit in het donker toont, lichten we met het Blacklight festival de koloniale praktijken uit, die zich in het donker verstoppen.

Dekolonisatie
Dekolonisatie is het veranderingsproces van een maatschappij waarbij koloniale denkpatronen worden teruggedrongen. Dekolonisatie is een noodzakelijke weg in een multiculturele samenleving met een zwaar koloniaal verleden en talrijke koloniale erfenissen. Het gaat over investeren in een inclusieve maatschappij waarin iedereen zich én thuis voelt, én gelijke kansen krijgt én kan participeren.

Middagprogramma
Kunstenaars gebruiken performancekunst, woordkunst en de Afro-Caribische keuken als vormen tot het zuiveren van verschillende plekken in Leiden gerelateerd aan onze koloniale geschiedenis. We stappen de schaduwzijde in van onze gedeelde achtergrond. De exacte locaties worden gauw bekend gemaakt.

Avondprogramma
In de avond komen we bij elkaar om te helen en om te delen. Met voorstellingen uit de Afro-Caribische gemeenschap, schijnen we het licht op de schaduw. We vieren het licht dat wij bij ons dragen en laten het licht op ons schijnen, terwijl we met geheven hoofd de toekomst in de ogen kijken. Het exacte programma wordt gauw bekend gemaakt.

Categorieën
Agenda Tell Me More

14 juni ´24 – Tell Me More: Good Intentions (EN)

Tell me more is back!
Listen to captivating stories and music at Theater De Generator’s monthly TELL ME MORE storytelling evenings – a unique experience in Leiden.

Immerse yourself in narratives you won’t find elsewhere, all in a cozy, homely atmosphere. An evening of genuine connection and true listening where your presence makes the stories complete.

Good Intentions
Ready to unwind and connect? Join us at the next TELL ME MORE event on 16 February for stories and music inspired by the theme Good Intentions.

Inspired to tell yourself? We end each night with an open mic set giving you a chance to share your story too.

Evening ends at 21:30

Categorieën
Agenda

22 juni ’24 -Theatraal ontbijt voor de buurt

Met de voorstelling Krachtvoer van Yorke Mulder-Bhangoo

De Buurtfabriek komt met een gratis theatraal ontbijt voor de hele buurt! Meld je nu aan!

Heb je wel eens eikeltjes gegeten? of Snijmais? Kalk? Lijnzaad?! Een ontbijtje met.. biggenmuesli? De dieren die om ons heen leven smullen van al deze zaken, een culinaire wereld die ons onbekend is. Veevoer is de gastronomie suprême, het is namelijk de voedende bron waar ons eten vandaan komt!

Er leven meer dan 105 miljoen kippen, 12 miljoen varkens en 3,8 miljoen vleeskoeien in Nederland. Wat eten deze dieren en wat kunnen we daarvan leren? Eten wij niet indirect het eten dat zij eten? En wat doet dat eigenlijk met ons..? Worden wij misschien wel de kip als we hun kippenvoer opeten?

Theatermaker en acteur Yorke Mulder-Bhangoo neemt je mee in de culinaire voorstelling van het veevoer. Met de mooie ingrediënten die wij aan onze dieren geven bereidt hij de meest wonderbaarlijke gerechten voor, gerechten waarvan we niet eens wisten dat het mogelijk was om er menselijk zo van te kunnen genieten. Genieten van het eten maar ook van de verhalen rond om de gangen. Zo komen we er misschien achter dat het toch niet nodig is om de kip op te eten als we zelf de kip kunnen worden.