Categorieën
Agenda-geweest

14 januari 2023 – Een depressieve dag

Met de voorstelling ‘Het gewicht van een gedachte’ & bijeenkomst rondom depressie

De feestdagen zijn voorbij, het is donker, koud, de vakanties nog ver weg en geïnternaliseerd body shaming heeft haar piek: dat maakt de derde week van januari de meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday. De Generator gebruikt dit momentum om juist ruimte te maken voor donkere gedachtes, langdurige depressies en mentale gezondheid in het algemeen. Met de voorstelling ´Het gewicht van een gedachte´ van Werkplaats Van de Woestijne & Jurrien van Rheenen en aan het einde van de dag een bijeenkomst met experts en ervaringsdeskundigen.

Tijdsloten en bijeenkomst
Omdat er maar een beperkt aantal mensen per voorstelling aanwezig kunnen zijn, vindt de voorstelling drie keer plaats op deze zaterdag, om 16u, om 19u en om 20.30u. Kies je gewenste tijdslot uit. Let op! Na het laatste tijdslot is er (enkel) om 21.30 uur een bijeenkomst waarin we met experts en ervaringsdeskundigen verder praten over het onderwerp.

Het gewicht van een gedachte
Een gezamenlijke oefening waarin de deelnemer zich in stilte tot de onuitgesproken gedachten van de ander verhoudt. Wat is het gewicht van een gedachte? En hoe weeg je een gedachte eigenlijk?

In de theaterzaal worden de deelnemers gevraagd tegenover elkaar te gaan zitten. Je wordt gevraagd iemand aan te kijken en luistert naar de wereld achter de ogen van de ander. In de kwetsbaarheid van elkaars blik weeg je samen de gedachten die langskomen. Wat als we ook de zware gedachten, die we normaal gesproken voor onszelf houden, uit zouden spreken? De voorstelling is een troostrijke poging om in stilte iets over praten te leren.

‘Het gewicht van een gedachte’ was afgelopen zomer te zien als locatievoorstelling op Festival Over het IJ en Boulevard. Voor ‘een depressieve dag’ tonen zij het werk voor het eerst in een theaterzaal. Werkplaats van de Woestijne en theatermaker Jurrien van Rheenen zoeken beiden naar vormen waarin maatschappelijke vraagstukken ervaarbaar worden. Existentiële vragen gaan hand in hand met het activeren van het publiek.

credits:
Regie en concept: Jurrien van Rheenen & Bart van de Woestijne. Voice-over: Meral Polat. Dramaturgie: Maarten Bos. Productie: Nikita Oldert. Lichtontwerp en vormgeving: Tom Heintz & Jolein Kop. Geluidsontwerp: Cesi Nolten. Decor: Hein Drost. Beeld: Devon Lalin. Zakelijk leiding: Joanneke van de Woestijne. Stage: Marlous van Noordwijk

TICKETS