Categorieën
Agenda

26 okt ’24 – Arm!

Arm! is een jaarlijks evenement van Theater De Generator dat armoede bespreekbaar maakt door middel van theatervoorstellingen en debatten, met als doel stigma’s te doorbreken en oplossingsgericht naar de kern van het probleem te kijken.

Poging tot oplossen armoede

Arm! is een jaarlijks gratis toegankelijk (kaartje reserveren verplicht) evenement van Theater De Generator. Op 26 oktober vind de tweede editie plaats, met theatervoorstellingen en een oplossingsgericht debat. Met Arm! willen we openlijk praten over armoede en het probleem bij de kern aanpakken.

In een rijk land als Nederland zou er geen armoede moeten zijn en al helemaal geen 260.000 kinderen die in armoede leven. In Leiden zelf is er veel meer armoede dan tien jaar geleden en van de mensen die gebruik maken van de Voedselbank is één derde kind. Armoede heeft grote gevolgen voor mensen hun levens, het beinvloed je woonsituatie, je gezondheid, je opleiding, alles. Daarnaast heb je te kampen met gevoelens van schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies.

Er wordt veel óver arme mensen gepraat, veelal door mensen die niet weten hoe het is om arm te zijn. Daaruit onstaan bijvoorbeeld aannames dat mensen die arm zijn het wel aan hunzelf te danken moeten hebben. Deze aannames werken stigmatiserend en kunnen leiden tot nog meer uitsluiting. Door de schuld bij de arme mensen zelf te leggen, wordt daarnaast ook de aandacht afgeleid van bijvoorbeeld politiek beleid dat voor armoede zorgt en komen we niet dichterbij een oplossing.

Met een team van theatermensen en activisten die weten hoe het is om arm te zijn en die zich hebben verdiept in de systemen die voor armoede zorgen, organiseren we dit festival. Aan het einde van de avond zullen we hopelijk dichterbij een oplossing komen!

Programma
Dat het festival Arm! werkelijk verandering kan brengen in de maatschappij blijkt uit het feit dat een gemeenteraadslid tijdens de 2023 editie door het publiek ervan werd overtuigd dat de zogenaamde Leidse kliklijn voor het melden van vermoedens van steunfraude niet past bij een gemeentebeleid dat beoogt de samenleving eerlijker en veiliger te maken. Daags na het festival werd de kliklijn dan ook van de gemeente website afgehaald en is er een motie aangenomen om de kliklijn niet terug te laten komen.

Dit jaar komen we met een minstens even impactvolle programmering. Meer info volgt snel.

Info
19:00 – 22:30 uur
Nederlands gesproken
Tickets zijn gratis, maar reserveren is verplicht