Categorieën
Agenda

7 dec ’24 – Samen Goud Festival

De tweede editie van het Leidse Theaterfestival Samen Goud viert en verbindt generaties door de ervaringen en kijk op de wereld van ouderen centraal te stellen, met als doel ouderenemancipatie te bevorderen en stigma’s rond ouderdom te doorbreken.

Festival voor en door ouderen van alle generaties

De tweede editie van het Leidse Theaterfestival Samen Goud! Een intergenerationeel festijn waarbij ouderen worden gezien en gevierd. Binnen het festival staat de kijk op de wereld van ouderen voorop, waarbij er verbindingen worden gemaakt met jongere generaties. Met Samen Goud willen wij ouderenemancipatie ondersteunen via theater en kunst.

Er zijn maar een paar zekerheden in het leven en één ervan is dat wij allemaal ouder worden. Hoe oud weten we niet maar dat we elke dag, elke seconde ouder worden is een feit. Met deze realiteit in ons achterhoofd zijn wij als maatschappelijk theaterpodium verbaasd en ontdaan over de stigma die er heerst rondom ouderdom en ouderen. Het lijkt alsof de eigen angst voor de dood maakt dat we ouderen, een steeds groter wordende groep binnen onze samenleving, niet erbij willen hebben. De pandemie heeft deze negatieve beweging naar ouderen toe zichtbaarder gemaakt. We hebben gezien hoe er met ouderen werd omgegaan in verzorginstehuizen, we hebben gezien hoe ouderen in de media als ‘dorre tak’ werden benoemd en we hebben gezien hoe velen hun leven verloren aan corona zelf maar er weinig aandacht voor leek te zijn, alsof die levens minder waard zijn. Naast de eigen angst voor de dood zien we de uitsluiting ook in onze instituties terug. Ouderen die gepensioneerd zijn worden als last gezien omdat ze ‘niet meer bijdragen’ aan economische winst.

Maar zonder ouderen is er geen verleden en zonder ouderen geen toekomst! Daarom: Samen Goud! Wees erbij, oud én jong!

Programma
Verwacht een programma, minstens zo goudrijk als vorig jaar. Meer informatie volgt snel!

Info
15:00 – 22:00 uur
NL