Categorieën
Agenda

28 juni ’24 – Queer event: (Don’t) Hit me Leiden one more time

Pride begon in de Verenigde Staten als protest met de Stonewall-rellen in 1969 op 28 en 29 juni. Een groep New Yorkse LHBTIQA+-personen verzette zich tegen intimidatie en onderdrukking door de politie. Dit baanbrekende protest was het begin van een tijdperk waarin de strijd voor gelijke rechten en acceptatie steeds meer gehoor vindt. Deze protesten worden elk jaar nog herdacht met parades en bijeenkomsten tijdens Pride Month.

Op 2 september 2023 werden er tijdens de Canal Pride in Leiden jonge leden van de LHBTIQA+ community hardhandig tegengehouden om een protestbanner op te hangen aan de Catharinabrug. Hierbij arresteerden ze, op verzoek van de burgemeester van Leiden, met veel geweld twee trans mensen die bij dit protest aanwezig waren. Dit voorval is vrijwel stilgehouden en Leiden sprak enkel met trots over dit event, zo wonnen de organisatoren zelfs een Ondernemend Talent van het Jaar Award. Zowel de burgemeester als de organisatoren van de Canal Pride hebben geen publiekelijke afstand genomen van dit geweld.

Theatraal protest overdag
De tekst op de banner zou zijn Rainbow Capitalism Doesn’t Float My Boat , en zou een aanklacht zijn geweest tegen de commerciele insteek van de Canal Pride. Op meerdere Prides in Nederland is protest welkom en bestaat er een gevoeligheid omtrent politie en geweld tegen LHBTIQA+ . Niet alleen gezien de geschiedenis van de Pride maar ook omdat leden van deze Leidse community nog altijd met discriminatie, verbaal en fysiek geweld te maken hebben, dat bleek uit onderzoek van Bureau 51.

Op de brug stonden ook queer artiesten en medewerkers van ons theater. Met Britney als hun mascotte pakken zij op theatrale wijze de brug terug, op deze historische Stonewall Remembrance Day want: Don’t Hit Me Leiden One More Time!

Dress Up Gay & Glitter Karaoke in de avond
In de avond organiseren we een Dress Up Gay & Glitter Karaoke waar je U tegen zegt! Met een catwalk, de beste slechtste liedjes en veel glitter. De avond word aan elkaar gepraat door de fenomenale Leidse Radical Drag Queen.